Ahad, 11 Februari 2018

Tempat BISIK IKAN

Hai selamat pagi semua, hari cuti tak thu nk p mana. Kawan ajak p satu tmpat ni, cari belangkas. Ok asib apa lagi pntg orang ajak kuar mesti "on" ja.. tpi harini asib nk kongsikan satu tmpat yg di panggil BISIK IKAN. Mungkin ada yg penah dengar ada yg tak penah dgr . Asib pon first time mai ni. 

Dekat mana? Pukul bapa buka? Juai apa kat sana? Best dak? Haha

Asib bgitau satu2. BISIK IKAN ni kat kuala muda, sungai petani. Tpi tak pasti la dalam map dapat ke tak. Tpi tempat dia masuk dlam kampung sikit. BISIK IKAN ni pukul 7 pagi dah bukak sampai lha abis trip bot ambik ikan. Rsa nya dalam tgh hari mcam dh abis dah. Kat sini kiranya makanan laut yg fresh, yg baru bawa naik dari laut. Dah maknan laut so jgn p tnya ayam daging plak yer. Yg asib tak faham, cara depa ni berniaga. Mungkin cara depa juai berbisik. Sbb tu lha kot tempat ni panggil BISIK IKAN. Haha (main hentam ja)

Apa yg best?

Yg best nya, harga dy mmg murah. So klaw nak mai beli kat sini, baik beli kuantiti yg bnyak. Klaw takat nk beli sekoq ja. P beli kat market tmpat sendiri jala. Haa lagi satu, jgn laha pakai lawa, kang nnti bju lekat bau ikan plak. Ok yg tu ja la. Bye






Isnin, 5 Februari 2018

Pengalaman Temuduga Vto Intake Jan 2018

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia. Hai sahabt blogger. Hari ni asib nk kongsi pengalaman temuduga vto ni. Sblom tu apa tu vto? Xpnah dgr pon? Vto ni untuk apa? 


Asib terang secara ringkas, Vto ni ialah sijil pengajar vokasional. Erti kata lain dgn adanya sijil vto ni, layak seseorang tu menjadi lecturer dalam bidang kemahiran. Contoh mcam tenaga pengajat di ILP, GIATMARA, KOLEJ2 yg berdaftar bawah jpk. Nak thu lebih lanjut boleh layari website ciast di bawah ni. 

ciast-vto

26 oktober 2017- hari temuduga vto ni. Tempat temuduga di ilp kepala batas, pineng. Pukul 8 pagi. Ni asib kuar dari rumah pukul 6.30 lepas subuh punya excited tu. Sampai tmpat temuduga pukul 7.30 pgi. Tak pa sampai awal, boleh rest2. Masok bilik untuk daftar temuduga, ramai jugak la. Pakaian tu kena formal then pasti pakaian yg kita pakai mesti dapat tingktkn kyakinan diri. Dipendekkan cerita la, beratuq punya beratuq, smpai kan dah masok bilik temuduga then panel suruh check nama. Ada ka dak nama dalam list. Nama tak dak!!! Rupanya silap masok bilik. Hahaha. Ok abaikn. Bila dah masok dalam bilik temuduga, bnda yg penting kita kena jaga. Sikap!! Yes sikap tu penting. Nnti panel akan suruh kenalkan diri, latar balkg pelajaran, pengalaman kerja, knapa nak ambik vto, dan berkaitan dgn jpk. Rsanya yg tu lha soalan yg ditanya oleh panel. Nak pesan, klaw solan yg penal tanya, tak leh nak jawab better jgn main hentam ja. Jwab ja 'tak tahu'. Ok


Hujung bulan 12 2017- ok masa result temuduga keluar, takut nak tgk. Haha. Kat mana nak tgk result temudga? Sllu up to date dlam portal semakan ciast. Buh no ic pa semua la. Asib sbnarnya takut nak check sendiri.. asib suruh memba tlg checkkan. Alhamdulillah dpat!! Tpi yg dapat jawapan 'calon simpanan' mohon bersabar sbb mungkin ada rzki pihak CIAST akan panggil jika ada kekosongan. Jgn sedih-sedih tampaq kang. Haha

Ok. Sekian.

Ahad, 4 Februari 2018

Support Friends Busker Kedah

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Uhuk2. Sbnarnya rindu nak main blog balik ni. Dah lma menghilg tpi skrg I'm back!!! Berdebu dah blog ni. Ok lha tak maw taip panjang2. Sbnarnya asib nak kongsi satu benda ni. (Benda? Whatever la)

Hujung minggu mcam biasa kuar malam lepak kedai makan. Kat mana kedai tu? Di kedai Iwan Chaw Koey Teaw. Tak tahu kat mana? Taip kat google 'Chaw Koey Teaw'. Waktu mana? Pukul 9 malam-1 pagi. Hari apa? Setap hari sabtu. Tpi kan malam tu asib p lepak, ada satu busker ni, mmg terbaik. Asib bgi skala 5/5. Nak taw sbb pa terbaik? 

1.lagu dlam china, melayu, hindustan. Itu mmg terbaik kan

2.busker ni mmg peramah. Siap pelawa pelanggan menyanyi lagi. Nasib asib tak p nyanyi, klaw p nyanyi mmg pakat balik abih

3.org semua terhibur. Makaseh Friends busker. Dari awl smpai hbis geng busker ni bagi high perfomance. 

Yg tu lha dari segi pendapat asib. Klaw ampa tak caya. Ampa kena mai tgk sendiri baru ampa taw. Tpi yg asib nk bgitaw busker ni mmg TIP TOP!!! Bak kata org kedah PADU!!!

Busker ni pon ada sediakan tempahan majlis vvip atau sebagainya. So yang mna nak buat majlis tak taw nak cari busker mana. Call depa ni, ok. Keep support Friends Busker!!! 


https://www.facebook.com/friendsbusker/


Isnin, 6 Jun 2016

#Dota Bagi Life Student


Haaa.Assalamualaikum dan slam sejahtera.
Dah lma tak update blog. Semangat nak main blog pon dah hilang.Dulu lha. Tapi skrang rasa smngat dtg kembali..  haa asib nak cerita sikit.. ini mmg reality bgi life seorang student..  ramai yang tak taw pasal Dota 2 kan? Kbnyakan llki lha yg main gme mcam ni.. girls? Hmm tak thu lha… (mungkin ade sgelintir).. ini klaw main dekat cc (cybercaf√©) mmg riuh lha jawabnya. Tpi asib xsuka pegi cybercaf√©, mak marah (acah2 baik ja) … haha.. asib pon tak thu macam mana boleh terjebak dalam dunia Dota ni.. apa org cakap ‘sekali masok dunia dota ni.. jalan keluar agak kabur di situ’ asib rasa jalan kluar dah kabur sedikit.
Part yg paling best? Bila main dgn housemate.. oh.. tak leh bygkan mcam mna jadinya nnti. Bgi yg gila Dota ni pndai2 lha bhgi masa. Waktu study dgn waktu main. Bila sorg dah bawak wabak Dota masok umah. Satu umah boleh jangkit. Haha. Skrang satu housemate dah kaki dota. Masa awal2 sem boleh lagi seronok then bila tiba waktu exam, kelam kabut nak study. Haha then yg paling pandai dlam kelas jdi mangsa mintak jawapan. Dulu lha. Skrang tak dah. Dah pndai bhgi masa (ye latu). Tpi asib main just untuk hilangkn bosan, enjoy2 ja.

Kategori umur? asib dah penah tgk budak form 1/2 dah pndai main game ni. Dasyat2. Tambah2 yang main dekat CC. Jgnlah nak mnyusahkan mak ayah smpai nk pegi CC guna duit mak ayah. Jangan.

Ok smpai sini jela, yg mana dlam dunia Dota lagi tu, truskan bermain mana nak thu ada rezeki boleh pegi peringkat lebih tggi. Bye2


*Bila tak dapat call/whatsapp laki anda cuba cari dekat Steam. Mesti ada punya
*ingat bahagi masa dgn sebaik nya