Jumaat, 27 Jun 2014

Selasa, 24 Jun 2014

Faedah Menangis Dan Manfaatnya

Faedah Menangis Dan Manfaatnya

Tengah mencari info untuk kertas kerja, terbaca satu info yang menarik.Saya ambil info ni dari blogger seseorang.dalam erti kata lain share. Saya pon xtahu plak, yang menangis ni ada faedah dan manfaatnya juga. 

Menangis dan manfaatnya. Sama ada Tangisan Emosi atau Fizikal, air mata yang mengalir ketika menangis tidaklah sia-sia. Jadi, apakah manfaatnya bila seseorang itu menangis. Apakah Faedah Menangis kepada Manusia. Sebelum itu, kita terlebih dahulu perlu tahu, Kenapa Manusia Menangis. Why People Cry


Selain Tangisan Fizikal dari kesakitan, Secara umumnya, manusia itu menangis kerana berlaku perubahan emosi atau perasaan yang terjadi secara mengejut atau mendadak. Tempoh Masa Senggang dan Enzim Lysozym yang terhasil ketika seseorang itu menangis diperlukan untuk menyeimbangkan tekanan dan mengurangkan ketegangngan saraf seseorang manusia.

Faedah Menangis dan Manfaatnya

Menahan perubahan emosi seperti rasa marah atau malu hanya akan meningkatkan tekanan dalam hidup seseorang itu. Ketegangan saraf yang tidak dikawal boleh menyebabkan sakit kepala, dan tekanan darah tinggi. Oleh itu, menangis bukannya kelakuan yang memalukan. Terdapat banyak Manfaat dan Faedah diperolehi dari menangis.

MENANGIS ADALAH KATA-KATA CINTA

Emosi yang kuat dan perubahan perasaan yang mendadak akan membuat seseorang itu mengalirkan air mata sejati. Emosi yang kuat dan berat selalu ada pada cinta. Mengenai cinta, banyak kata-kata yang tak mampu menyampaikan rasa atau perasaan yang cuba kita luahkan. Even a picture can mean a thousand words sekalipun ia belum dapat melukis gambaran cinta yang cuba kita sampaikan. Mungkin tangisan air mata sejati saja paling hampir meluahkan kata-kata cinta.

TEKANAN MENGALIR BERSAMA AIR MATA

Ketika Jiwa Manusia berat perasaan tertekan atau berada dalam kesedihan yang melampau. Aliran darah menjadi tidak keruan. Ketika itu, air mata akan membantu dalamkeseimbangan emosi. Menenangkan gelora dalam jiwa lalu menghilangkan tekanan yang ada. Jika boleh, menangis saja sepuasnya, usah biarkan bebanan menghancurkan kehalusan jiwa manusia. Tekanan Mengalir bersama Air Mata.

AIR MATA PADAMKAN API KEMARAHAN

Marah adalah Api. Amarah mampu membakar diri dan apa saja di sekelilingnya. Merujuk sifat semulajadi, air boleh memadamkan api. Sama juga dengan menangis, Air Mata padamkan Api Kemarahan. Merujuk pengalaman, ketika pasangan bertengkar, biasanya wanita akan menangis. Ketika itu, jika dihalusi, mungkin keseluruhan Api Kemarahan si lelaki akan terpadam. Paling tidak air mata itu mungkin mampu menghalang Api Amarah dari terus merebak. Menangis adalah salah satu cara yang efektif membuat lelaki berhenti marah.

TITIS AIR MATA MENENANGKAN

Setelah menangis, maka Anda akan merasa lebih tenang lalu menjadikan minda lebih rasional. Keputusan dalam Mode Minda Rasional banyak membuktikan ia adalah pilihan paling baik yang mampu dibuat oleh manusia. Jadi, biarkan masalah mengalir bersama air mata. Cara semulajadi keluarkan bebanan dari fikiran manusia.

TANGISAN DAN SIMPATI

Air mata menitis dari setiap tangisan dapat meraih simpati dari mereka yang melihatnya. Ia adalah salah satu manfaat yang selalu disalahguna oleh sesorang yang suka mengambil kesempatan. Selain itu Tagisan juga dapta menunjukkan rasa simpati terhadap orang lain. Luahan simpati seperti menangis kerana melihat kesusahan yang dialami oleh mangsa bencana alam. Simpati boleh diterima atau diberi melalui tangisan.

MENANGIS UNTUK KESIHATAN DIRI

Air mata adalah agen anti-bakteri semulajadialami. Enzim Lysozym dalam air mata cukup kuat untuk membunuh bakteri yang ada di sekitar mata. Ia adalah faedah yang terbaik untuk manusia. Menangis untuk kehidupan yang lebih sihat. Maka cubalah untuk menangis demi kesihatan diri.

WHY PEOPLE CRY

People cry, not because they're weak. It's because they've been strong for too long. Baca juga Titis Air Misteri Rahsia Air Mata di Air Mata Sebagai Penawar.Beyond the door, there's peace I'm sure and I know there'll be no more. Tears in heaven. Menangislah sekiranya kita berpeluang melakukannya. Namun sebelum itu, pastikan ia adalah air mata yang sejati.

info dari: sini

Ahad, 22 Jun 2014

GiveAway Contest MasyghulOnline: Pelikat Pants

Assalamualaikum...




Saya layak untuk memenangi hadiah utama kerana sudah lama saya mengidamkan pelikat pants, ianya nampak simple tapi bagi saya ianya nampak menarik dan mudah untuk digunakan. Tambah-tambah pula, saya ni jenis keluar keluar malam, saya rasa pelikat pant ni sesuai untuk saya. Pernah sekali saya tengok seseorang pakai pelikat pant ni, simple saja, jenis saya suka sangat barang yang simple-simple. Pelikat pant ni nampak klasik, saya suka.

Sabtu, 21 Jun 2014

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih

klik banner untuk join
jom join untuk memeriahkan lagi giveaway

Pencarian Bloglist 2014/2015 by Tea & Coffee Lover



Bismillahirrahmanirrahim


klik banner untuk join
mari sama-sama kita meriahkan kan segmen ni
klik sini untuk ketahui syarat-syaratnya

Sabtu, 14 Jun 2014

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Nasibah Khushairy , Kasih Lestari Abadi , Nor Farihan Ayob , Nannie Isa , dan yangbaik .

Giveaway [3]: 1st Anniversary Yana & Dean



1 Jun 2013 ~ 1 Jun 2014 
Dengan ini Yana Pink Blossom melancarkan Giveaway [3] : 1st Anniversary Yana & Dean. Giveaway ni dianjurkan sempena menyambut genap setahun usia perkahwinan Yana & Dean. 



[ Klik Banner Untuk Join ]


SENARAI HADIAH :-

5 buah Al-Quran + DVD (Tafsir + Tajwid) x 5 pemenang (Random.org)
Cash RM20 x 1 pemenang (Top Referral)

Cash RM20 x 1 pemenang (Ucapan Paling Kreatif & Menarik)



UCAPAN UNTUK YANA & DEAN :-

Selamat ulang tahun perkahwinan, semoga jadi keluarga yang saqinah, mawaddah, warrohmah, dan mudah-mudahan mendapat zuriat yang soleh serta solehah, diberikan rezeki yang berkat dan melimpah, serta selalu didalam lindungan serta kasih sayang Allah swt. Semoga perkongisan hidup yang dibina kekal hingga ke jannah. Amin.



*Nota : Semoga bloggerista semua sudi support GA ni dan mendoakan yang terbaik buat kami Yana & Dean. Semoga dengan doa-doa daripada kalian, impian Yana & Dean akan tercapai. Insyaallah.




Tips : Cara Memujuk Apabila Perempuan Merajuk

assalamualaikum...
Saya ada terbaca entry dekat blog abang ni http://www.akupenghibur.com/ banyak entry yang menarik.
Perempuan merajuk?.Kepada  yang lelaki tu sila ambil perhatian dan yang wanita itu boleh boleh ambil sebagai tauladan.

Pertama : Mintak Maaf Kepadanya
Kepada Lelaki semua perempuan nie berjiwa lembut, mintalah maaf mengunakan nada yang perlahan dan zahirkan apa salah kamu ,terus terang dan ..cewah hehe mintak la maaf cakap apa salah kamu,terus terang. Cakap hal sebenarnya,perempuan suka lelaki yang jujur..

Kedua :Belikan Hadiah
Kalau mintak maaf juga tak jadi juga, apa kata belikan si dia hadiah yang  dia suka seperti coklat, bunga, teady bear dan sebagainya.Sebenarnya ketka ini dia mungkin menguji untuk melihat kamu peka tak apa yang si dia tu suka.
Ketiga :Buatlah Kejutan
Kejutan tu mean berilah sesuatu yang akan di ingat sampai bila-bila,contoh bawa tepi pantai pasang lilin banyak-banyak bentuk love (untuk mereka yang sudah berkahwin di galakkan).

Keempat :Buat Lawak 
Perempuan suka lelaki yang pandai berjenaka ,aah mase nie la tujukkan bakat yang terpendam buat lawak dengan dia cuba hiburkan hati si dia. Kurangkan ego biarlah orang tengok pelik  asalkan dapat hiburkan hati dia

Kelima :Gunakan Lagu ..
Ahh zaman sekarang semuakan mesti ada kaitan dengan lagu-lagu .Masa bertemu lagu lain,mase bercinta lagu itu la inilah .Masa putus lagu lain. Cuba memujuknyan dengan memainkan lagu yang dia suka.Kalau suara sedap bolehlah nyanyikan untuk si dia.

Keenam: Berdoa kepada Allah

Jangan lupa berdoa kepada Allah agar di lembutkan hatinya dan mestilah seiring dengan usaha.

Ketujuh : Buat  Tak tahu 
Cara nie adalah paling banyak lelaki gunakan buat tak tahu bila perempuan merajuk.Tak ada jiwa betul dengan alasan nanti elok la dia.Sebenarnya elok juga memberikan masa kepadanya untuk tenangkan fikiran ,bila dia dah berasa lebih baik ,boleh datang minta maaf.

Kelapan: Merajuk Balik 
Kalau semua cara tak menjadi cara yang paling berkesan.aah buat muka kesian lepas tu buat-buat la merajuk balik. Pandai-pandailah nak idup labu .

Betul apa yang owner yang taip entry ni, perempuan ni jiwanya lembut, lemah lembut, bertolak ansur jika kena dengan caranya. Baisanya merajuk tak lama, perempuan mane yang tak merajuk??? kadang-kadang tu mereka saja merajuk supaya anda berikan perhatian pada mereka.Sudah dapat sedikit infomasi, gunakan cara yang sesuai dengan kamu.

Info dari : klik sini

Jumaat, 13 Jun 2014

PENCARIAN 50 BLOGLIST COFFEELOVER.

Assamualaikum... dan salam untuk semua...




klik sini untuk join

PENCARIAN 50 BLOGLIST COFFEELOVER^saya ada terbaca pada blog ni tentang segmen di Aspire Angle. yang bestnya syarat untuk segmen "pencarian 50 bloglist Coffeelover" tak susah mana. Saya cuba untuk join. Tak rugi kalau join.
Korang semua tungga apa lagi? jom join sekali..

Rabu, 11 Jun 2014

G.A by farahdeena fisal

salam and hye people :),
farahdeenafisal.blogspot.com sedang bermurah hati ingin memberi hadiah kepada blogger-blogger yang sedang bergiat aktif pada masa sekarang.
Oleh yang demikian,terhasil lah giveaway by farahdeena fisal.
Penyertaan semua blogger amatlah dinanti-nantikan. !!

klik pada banner untuk join ;)

Nak menang hadiah ???
ikut langkah-langkah dibawah ini :

 buat post tajuk : G.A by farahdeena fisal
 copy code di box bawah ini dan paste kan di bahagian HTML post @ klik pada banner 
 follow SINI &  SINI 
  senaraikan link url blog blogger-blogger yang lain (seramai yang boleh ) dan tag kan kepada mereka.

 Hadiah akan diberikan berdasarkan senarai link url blog paling banyak dan ikut semua syarat- syarat.

senarai link:



212. http://amriawan.blogspot.com/
213. http://separonyolong.blogspot.com/
214.
http://www.blogdokter.net/
215. http://menteridesainindonesia.blogspot.com/
216.
http://theunspunblog.com/
217. http://multibrand.blogspot.com
218. http://smp3lembang.blogspot.com/
219. http://cabetina.blogspot.com/
220. http://treespotter.blogspot.com/
221.
http://jombloku.blogspot.com/
222. http://irmasenja.blogspot.com/
223. http://littlemissfhenny.blogspot.com/
224.
http://madrotter.blogspot.com/
225. http://gbt.blogspot.com/
226. http://nindalicious.blogspot.com/
227.
http://backpacker-notes.blogspot.com/
228.
http://intelindonesia.blogspot.com/
229.
http://aaslamdunk.blogspot.com
230. http://medianers.blogspot.com/
231.
http://cendrawasih11.blogspot.com/
231. http://akuratu.blogspot.com/
232. http://jagoanmovies.blogspot.com/
233.
http://fotograferjurnal.blogspot.com/
234.
http://cafesalemba.blogspot.com/
235.
http://united-senopati.blogspot.com/
236.
http://tiananana.blogspot.com/
237. http://njowotenan.blogspot.com
238. http://domusmederline.blogspot.com/
239.
http://putrasawerigading.blogspot.com/
240.
http://cipuceb.blogspot.com/
241. http://adiwirasta.blogspot.com
242. http://roundmerryround.blogspot.com/
243.
http://trytobestylish.blogspot.com/
244.
http://hottalotta.blogspot.com
245. http://soniaeryka.blogspot.com
246. http://jedahsejenak.blogspot.com/
247.
http://blogodril.blogspot.com/
248. http://kebookyut.blogspot.com/
249. http://mencari-solusi.blogspot.com/
250.
http://kang-tejo.blogspot.com/