Selasa, 15 April 2014

Cara install Beini guna Linuxlive

hai.. pa khabar ? wa masih sihat lagi.
Hari ni wa nak kongsikan apa yang wa tahu. Wa tujukan kepada yang berminat aja. ok :)


Keperluan
  1. LinuxLive USB Creator http://www.linuxliveusb.com/en/download
  2. thumbdrive/pendrive (sebaik-baiknya dalam 1GB ke atas)
  3. File beini iso :
    1.
    beini-1.2.1
      http://www.4shared.com/file/jiRl1ZGP/beini-121.htm
          2.beini-1.2.2
            http://www.4shared.com/file/w91Wj0UU/beini-122.htm
        
          3.beini-1.2.3
            http://www.4shared.com/file/bY2Xz6Qs/beini-123.htm


Cara-cara
  1. Install LinuxLive USB Creator yang telah di download tadi.
  2.  
  3. Pasang thumbdrive/pendrive korang tu.
    PERINGATAN: pindahkan kesemua data ke dalam laptop/pc korang terlebih dahulu dan format thumbdrive tersebut kepada format FAT32.
  4. Mulakan LinuxLive USB Creator yang telah pun kita install sebentar tadi. Korang akan dapat lihat macam pic di bawah.
    Setiap section dibahagikan kepada beberapa step. p/s: background tu wa cilok dari komik lawak kampus :P
  5. Pada Step 1 dalam software tersebut, sila pilih thumbdrive/pendrive yang telah pun kita format sebentar tadi. Lampu isyarat hijau akan bertanda, menandakan thumbdrive/pendrive kita good to go untuk proses seterusnya.
  6.  
  7. Pada Step 2 yang ini pula ialah beini yang anda mahu install ke dalam pendrive anda. pastikan anda sudah download dari beini 1.2.1, beini 1.2.2, dan beini 1.2.3. download kesemuanya kerana setiap beini adalah jenis yang berbeza. kemungkinan salah satu beini tersebut tidak dengan adapter anda. Klik pada ISO dan cari beini yang anda mahu gunakan.
  8.  
  9. Pada Step 3 pedulikan yang ini.
  10.  
  11. Pada Step 4: isikan semua petak kosong dan pastikan semua fail dan folder sudah dipindahkan ke hardisc computer anda jika tidak mahu menangis kehilangan semuanya.
     
  12.  Pada Step 5: Create, sila click simbol kilat tersebut, dan tunggu sehingga ianya selesai mengekstrak semua data yang di perlukan ke dalam usb thumbdrive kita tadi.


Tiada ulasan: